ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ε.Ε.Π. Τ.Ε.Ξ.Γ.Δ.Ε. (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)
Καλώς ορίσατε στο Forum του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
Για να αποφύγετε την προβολή διαφημίσεων κάντε κλικ στο Σύνδεση (εάν είστε μέλος) ή στο Εγγραφή (εάν είστε επισκέπτης).
Support Us
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Γιάννης Βέλλης: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και καταργήσεις τμήματων

Go down

20110623

Post 

Γιάννης Βέλλης: Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και καταργήσεις τμήματων
Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για την κατάργηση τμημάτων σε περιφερειακά Τ.Ε.Ι., όπως αυτό της Ηπείρου. Κάτι που έπληξε άμεσα και την Ηγουμενίτσα, αφού ανεστάλη η εισαγωγή φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012 στα τμήματα Ιχθυοκομίας – Αλιείας & Τουριστικών Επιχειρήσεων και από ότι φαίνεται το συγκεκριμένο Παράρτημα Τ.ΕΙ. σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ολοκλήρωση των σπουδών των παλαιών εξαμήνων εκεί, μάλλον θα καταργηθεί οριστικά.
Σίγουρα, πέρα από το καθαρά εκπαιδευτικό και σπουδαστικό πρόβλημα υπάρχει και τοπικό, αφού σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα πληγούν επιχειρήσεις που

ζούσαν κυριολεκτικά από την παρουσία των σπουδαστών. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τη λάθος στόχευση του παρελθόντος που επιδιώκε ακόμα και Πανεπιστήμιο στη Θεσπρωτία… Η ιστορία έχει δείξει ότι τα δικά μας λάθη τα εκμεταλλεύονται άλλοι, προς όφελός τους πάντα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να παραδειγματιζόμαστε. Πολλοί τοπικοί φορείς και παράγοντες διαμαρτύρονται σήμερα επιδιώκοντας να συνεχιστεί η λειτουργία του Τ.Ε.Ι. όπως στο παρελθόν γιατί καλύπτει μεγάλες ανάγκες, κλπ. Γνωρίζουν φυσικά ότι αυτό δεν θα γίνει και πολύ περισσότερο τώρα σε περίοδο τεράστιας οικονομικής και ηθικής κρίσης, όπου κόβονται τα πάντα από το κράτος, ακόμα και τα πιο απαραίτητα για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Αντί να αντιπροτείνουν κάτι νέο, μέσα σε αυτή τη λογική, με το επιχείρημα της παραμεθορίου ζώνης – μια πραγματικότητα που μπορεί να σταθεί ευνοική – εμμένουν σε ξεπερασμένες λογικές.

Είχα προτείνει τον Ιούλιο του 2009 κάτι διαφορετικό μέσα στην ομοιογένεια όλων των προτάσεων, αλλά αντιμετωπίσθηκα ως αιθεροβάμων. Νομίζω ότι θα ήταν μια καλή βάση συζήτησης με την πολιτεία αν τοπικός βουλευτής, πολιτευτές, φορείς, κόμματα και εκπαιδευτικοί το έβαζαν σε βάση συζήτησης για το μέλλον του Παραρτήματος και του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή δική τους και οι συνέπειες.

“Τ.Ε.Ι. Θεσπρωτίας: Τα τμήματα του Τ.Ε.Ι. Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα, πρέπει να οργανωθούν σε νέα βάση, ώστε όποιο Τμήμα δεν λειτουργεί να καταργείται και να αντικαθίσταται άμεσα με άλλο σύγχρονο Τμήμα, μοναδικό στην ελληνική επικράτεια. Κάτι που θα φέρει νέους σπουδαστές στο νομό και παράλληλα θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Τ.Ε.Ι. για την Ηγουμενίτσα. Κάθε λύση θα πρέπει να μην γίνεται αυθαίρετα από την Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά σε συνεργασία με τη Νομαρχία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς εκπαίδευσης της Θεσπρωτίας. Ώστε να έχουμε Τ.Ε.Ι. χρήσιμα για τους σπουδαστές τους και την πόλη της Ηγουμενίτσας. Όπως δείχνουν τα πράγματα η επιλογή για κατάργηση τμημάτων στην περιοχή μας είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παρά τις υποσχέσεις του κ. Μπέζα, ότι αποφάσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τη Θεσπρωτία. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι τώρα ή αν υπάρχει χρόνος και διάθεση για αυτό. Παρά ταύτα ελπίζουμε”.

Γιάννης Βέλλης
avatar
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 100
Ημερομηνία εγγραφής : 2011-06-07

http://dafl.forumgreek.com

Back to top Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum